Om Morganhesten

Morganhesten er en rase fra USA. Det var Justin Morgan, en skolelærer, forretningsmann og hestekar som la grunnlaget til rasen. Han fikk en hingst, som var født i 1789, som han kalte Figure. Hesten ble av andre kalt opp etter sin eier og gikk under navnte Justin Morgan hesten.

Hingsten til Justin Morgan viste seg å være arbeidsvillig og anvendelig i all slags arbeid. Den trakk plogen, kjørte tømmerlass og kunne konkurrere under sal og foran vogn. Hestens allsidighet ble godt kjent og flere begynte å sende hoppene sine til Figure. Etter hvert viste det seg at føllene arvet de gode egenskapene til sin far.

Godt lynne, stor styrke, hardførhet og utholdenhet var egenskaper som gikk igjen fra generasjon til generasjon, sammen med andre typiske raseegenskaper. Hestens allsidighet gjorde også at Morganhesten ble favoritten blant kavallerisoldater under den amerikanske borgerkrigen.

I dag finnes Morgans i de fleste stater i USA og i mange andre land.

En Morganhest er mellom 14.1 hh og 15.2 hh, men kan være både lavere og høyere. I cm vil dette tilsvare 144.78 cm – 157.48 cm. Fargen på en Morganhest er chestnut, black, bay, brown, palomino, buckskin, smoky black, cremello, perlino og smoky cream.

Farger på Morganhester

Morganhesten har også bidratt til dannelsen av andre amerikanske hesteraser, som Standardbred, Quarter Horse, Tennesse Walking Horse og American Saddle Horse.

Vil du vite mer, anbefaler vi siden til raseorganisasjonen i USA:
American Morgan Horse Association

Rasestandard

Alle Morganhester i Norge registreres i raseorganisasjonen i USA, hvor innsendt dna fra føllet blir analysert. På bakgrunn av dna-analyse blir det utstedt et sertifikat, med opplysninger av hesten og dens eier. Dette sertifikatet viser at du har en ekte morganhest.