Navngivning

Når vi gir navn synes vi at det må ha en tilknytning til historien til det enkelte føllet. Her gir vi en forklaring på hvordan vi har tenkt. Vårt prefix, som er godkjent av American Morgan Horse Association, er Lind. Alle føll som er født hos oss har dette prefixet.

LIND RANGER M, FØDT 3. JULI 2013
Vi hadde en drøm om å importere noen spesielle blodslinjer fra USA. For at en slik import skal forsvare seg, er det smart at ingen andre har blodslinjene i Europa fra før. Vi tilfører slik også noe til Morganrasen i Europa. Via vår venn i Sverige, Helèn Clargården, kom jeg i kontakt med Kim Viker, som driver et Morganoppdrett i Minnesota, USA, sammen med sin mann Steve Viker. Her hadde de ei hoppe som skulle selges, GR Obsession. Hun er etter AOM Sundays Magic og M River Sparky. Ashley Oaks Morgans (AOM) holdt til i Springfield, Illinois, hvor Brunklinjen hadde sin opprinnelse. Ashley Oaks Farm ble drevet av Kim Viker sin mor og far, Midj og Charles (Chuck) Ashley.

Før avreise fra USA, ble Obsession satt sammen med hingsten GR Chamberlain, for å se om vi kunne få med et føll over til Norge. Det lyktes vi med og resultatet ble Lind Ranger M.

Til dette føllet syntes vi at vi måtte bruke historien til menneskene som fikk frem den vakre hingsten Magic. Far til Kim kalles Chuck. Jeg hadde ikke umiddelbart lyst til å kalle føllet det. Men, så kom jeg til å tenke på figuren til Chuck Norris som het Ranger. Jaha, det var jo passe tøft til en hingst! Det var flere ting som passet bra med navnet Ranger, fordi det også betyr vandringsmann. Siden Ranger ble til i USA, er født i Norge og senere skulle til Sverige, passet det veldig godt. Men, fortsatt var det noe som manglet. Jeg ville så gjerne hedre Kim Viker sin mor Midj, som ivret så varmt for oppdrett og som fikk frem hingsten Magic. Derfor fikk han M etter navnet Ranger, både for Midj og Magic.

LIND MAGIC EREN, FØDT 29. JUNI 2015
Magic Eren er den andre hingsten som GR Obsession har født. Siden historien om Magic Eren er så spesiell, med tanke på at veterinæren sa at han ikke fantes der inne, så er det et mirakel at han ble født for oss. Farfar er Sundays Magic og så klart var det magisk når vi endelig oppdaget at Obsession bar på et føll, på tross av negativ ultralyd og undersøkelser. Derfor måtte vi bruke Magic,

Samtidig så er det noe overnaturlig og hellig rundt det som skjedde. Min sønn Marius foreslo Eren, fordi dette er en heltefigur i Japansk anime. Jeg likte navnet godt og det ble soleklart at han måtte ha det navnet, når jeg så fargen på hingsten, som var rød. Eren er også et keltisk navn og vi forbinder rød hårmanke ofte med menn fra Skottland. Derfor ble det kombinasjonen Magic Eren.

LIND ROCKY HELENA, FØDT 2. JULI 2015
Dette er det første føllet etter Treasure Justina (Tina) med vårt prefix. Denne hesten var høyt skattet av sin forrige eier, Helèn Clargården på Tullesbo Morgans i Sverige, som importerte henne fra Montana, USA.

Helèn har vært en fantastisk støtte for meg som har startet opp et morganoppdrett i lille Norge. Jeg er utrolig takknemlig for at det finnes så fantastiske mennesker som Helèn, og jeg er rørt over den hjelpen og støtten jeg har fått fra henne. Derfor er det helt naturlig og veldig hyggelig å kalle opp dette føllet etter Helèn.

Navnet passer også utmerket i den sammenhengen at Tina opprinnelig kommer fra Montana, der hovedstaden er Helena. I den vestlige delen av Montana finner vi Rocky Mountains. Derfor ble det kombinasjonen Rocky Helena.

LIND VERA SHADETTE, FØDT 8. MAI 2017
Vi har alltid en del navn på listen før et føll blir født. Denne gangen tok vi navn som ikke sto på listen.

Lind Vera Shadette ble født på frigjøringsdagen 8. mai, og derfor var det naturlig å kalle henne Vera, som var en kjent sangerinne under 2. verdenskrik (Vera Lynn).

For å knytte henne til slekten valgte vi å legge på Shadette. Dette er det første føllet etter vår hingst Lind Ranger M og her finner vi Shadette lengre bak i slekten..

LIND ASHLEY REYNE, FØDT 30. MAI 2018
Bestefar på mors side har prefix AOM, som var Ashley Oaks Morgans i Springfield USA. Jeg hadde gjemt litt på Ashley og nå passet det bra siden dette er første hoppeføllet som GR Obsession har fått.

Fra fars side har vi valgt å knytte navnet opp mot et kattedyr, på grunn av historien til mor til Moreno; Puma Sabrina, som ble angrepet av en puma når hun ble født.

Reyne har en indirekte betydning, fordi house Reyne of Castamere (Game of Thrones) har en rød løve i sin banner.

LIND JULEENA RAVEN, FØDT 24. JUNI 2018

Ravens mor Willa er en veldig intelligent hest, og siden ravnen er sett på som en uvanlig intelligent fugl passet det bra med Raven. I Game of Thrones ble ravnen trent opp til å tjene som budbringere. Ravnen er spirituelle dyr og de er der for å beskytte og veilede.

Bak i slekten på fars side finner vi Julee Star. Mor til henne er Juleena og far er Red Flash. Red Flash fører oss til stamfar Bulrush. De fleste morgans har Sherman som stamfar. Bestefar til Red Flash er Raven Chief. Med Raven også her knytter vi henne enda tetter til Bulrush.

LIND BREGO VAQUERO, FØDT 10. MAI 2019

Bestefar på mors side er Treasure Hobbits Star. Navnet knytter vi til Tolkiens litterære verden der han skrev bøkene Hobbiten og Ringenes herre. I Ringenes herre rir en av hovedkarakterene Aragorn en hest som heter Brego. Aragorn er benevnet som Strider, eller Ranger. Siden far heter Ranger falt det derfor naturlig å kalle han Brego.

Vi hadde også lyst til å ha noe som knyttet han til mors blodslinjer. og går vi bak finner vi at farmors far er Rocking M Vaquero. Hans far og bestefar har også Vaquero i navnet. Siden mor også har California linjer var det naturlig å ha med navnet på en spansk cowboy. Når du har kommet hit i stamtavlen ser du fort Mansfield, som hadde Artemisia og Bennington som foreldre. Artemisia x Bennington er regnet som rasens første Golden cross.

LIND AQUILA MARRONE, FØDT 24. JUNI 2019

Følger vi blodslinjen bakover finner vi Flyhawk, som var en Brunk-familiens fremste hingster. I Aquilas linje finner vi blandingen av Flyhawk og Senator Graham, som er regnet som en av rasens Golden cross. Det er mange “Hawk” bak i slekten, derfor ønsket vi å knytte navnet til en av de store rovfuglene. Aquila er ørn på italiensk.

Aquilas farge er Bay (brun) og siden han hadde så fin gyllen brunfarge tok vi med Marrone, som er brun på italiensk.

Når du sier Aquila Marrone hører jeg også Amarone, og fortsetter vi å tenke på Italia får vi assosiasjoner til en veldig god vin. En god vin blir bare bedre med årene. Aquila Marrone kommer også til å bli det.

LIND LUCKY LUKE, FØDT 23. MAI 2020

Vi hadde som vanlig mange navneforslag til det nye føllet, men alt ble skyvd til side når føllet fikk kolikk.

Følelsen av lettelse når det var over gjorde at Lucky kom i tankene, siden han hadde vært heldig som slapp unna med skrekken.

Nå har vi også hatt et langvarig forhold til tegneseriefiguren Lucky Luke, slik at det falt naturlig å legge til Luke. Akkurat det navnet var heller ikke så dumt, siden vi hadde gode minner fra westernserien “How the west
was won” der den familikjære westernhelten og sjarmøren Luke Macahan var et av familiemedlemmene.

Nå ser det også ut til at Luke blir en fin westernhest, så da skulle både navnet og typen passe godt.